Διεύθυνση Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΟΥΔΑΣ

Συμμαχικό Νεκροταφείο



1) ΣΥΜΜΑΧΙΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΣΟΥΔΑΣ



Στην περιοχή "Βλητές", δυτικά του μυχού του όρμου σε ένα θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον βρίσκονται οι τάφοι Στρατιωτών των συμμάχων που έπεσαν στους αγώνες για την ελευθερία, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το κοιμητήριο κτίστηκε και συντηρείται από την Κοινοπολιτειακή Επιτροπή στρατιωτικών ταφών και έγινε μετά τον πόλεμο για να περιλάβει τους τάφους όλων των στρατιωτών της Κοινοπολιτείας που σκοτώθηκαν στην Κρήτη. Αρχιτέκτονας ήταν ο Louis De Soissons. Στο μνημείο του Πολεμικού Κοιμητηρίου Φαλήρου μνημονεύονται αυτοί, των οποίων οι τάφοι ήταν ανώνυμοι. ‘‘ Η γη πάνω στην οποία εξαπλώνεται το νεκροταφείο '', όπως αναφέρεται και σε σχετική επιγραφή δωρίθηκε από τον Ελληνικό Λαό για την αιώνια ανάπαυση των Ναυτών, Στρατιωτών και Αεροπόρων οι οποίοι τιμώνται εδώ. Οι ενταφιασμοί στο κοιμητήριο είναι : Ηνωμένο Βασίλειο 862 άτομα, Καναδάς 5 άτομα, Αυστραλία 197 άτομα, Νέα Ζηλανδία 446 άτομα, Νότια Αφρική 9, Ινδία 1, Λοιποί 7, Σύνολο 1527.

Σ' όλη τη διάρκεια του έτους παρατηρείται σ' αυτό μεγάλη προσέλευση επισκεπτών απ' όλο τον κόσμο, κυρίως όμως Αυστραλών και Νεοζηλανδών. Κάθε χρόνο γίνονται εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου


2) ΚΟΛΠΟΣ ΣΟΥΔΑΣ 
Η είσοδος του Κόλπου της Σούδας, με το Φρούριο Ιτζεδίν στο πρώτο πλάνο
Ο κόλπος της Σούδας είναι το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Κρήτης. Πήρε το όνομά του από το νησί της Σούδας, το οποίο βρίσκεται στην είσοδο του κόλπου. Ο κόλπος, που βρίσκεται στη βορειοδυτική ακτή του νομού Χανίων, έχει περίπου 15 χιλιόμετρα μήκος και πλάτος από 2 έως 4 χιλιόμετρα.
Ο κόλπος της Σούδας, στα βόρεια παράλια του νομού Χανίων, σχηματίζεται από τον κυρίως κορμό της Κρήτης και το ακρωτήριο Μολόχα ή Ακρωτήρι.Η γεωφυσική του διαμόρφωση και ο προσανατολισμός του ,σε συνδυασμό με το μέγεθος και το επαρκές βάθος του, τον καθιστούν ασφαλές λιμάνι για όλον το χρόνο. Χάρη στη γεωγραφική του θέση στο κέντρο της ανατολική Μεσογείου πάνω στους πανάρχαιους θαλάσσιους, δρόμους του δίνουν μια ξεχωριστή στρατηγική σημασία, με αποτέλεσμα να προκαλεί το έντονο ενδιαφέρον από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Στον κόλπο της Σούδας έχουν αναπτυχθεί στο μακρύ αυτό διάστημα πολύπλοκα αμυντικά συστήματα, που επιβεβαιώνουν το αμείωτο ενδιαφέρον των κατά καιρούς κρατούντων για το χώρο.

3) ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΠΤΕΡΑΣ

Ο αρχαιολογικός χώρος της Απτέρας, της πιο ισχυρής πόλης της δυτικής Κρήτης κατά τα μινωικά χρόνια, βρίσκεται 15 χιλιόμετρα από τα Χανιά της Κρήτης, σε λόφο ακριβώς πάνω από την εθνική οδό Χανίων-Ρεθύμνου, ένα μέρος με πανοραμική θέα στον κόλπο της Σούδας και την ευρύτερη περιοχή.
Τα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης που συνεχίζουν να έρχονται στο φως, συνθέτουν το παζλ της ιστορίας της αρχαίας πόλης-κράτος. Δίνουν λεπτομέρειες για την οικιστική οργάνωση, την αρχιτεκτονική της πόλης, την θρησκεία και τις συνήθειες των Απτερραίων που υπήρξαν δεινοί τοξότες.
Αν και η αρχαιότερη αναφορά της Απτέρας συναντάται στις πινακίδες της Γραμμική Β΄ γραφής της Κνωσού του 14ου-13ου αιώνα π.Χ. ως a-pa-ta-wa, τα μέχρι τώρα πλούσια ευρήματα των ανασκαφών δείχνουν ότι ο λόφος κατοικήθηκε από τον 8ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 7ο αιώνα μ.Χ., οπότε η πόλη εγκαταλείπεται εξαιτίας ισχυρού σεισμού και εξαιτίας των επιθέσεων των Σαρακηνών Αράβων.